Producenci

Zebrane przez nas informacje na temat działania produktów z konopi pochodzą z ogólnodostępnych stron www i badań przeprowadzonych i prowadzonych na świecie. Większość badań nad kannabinoidami jest przeprowadzonych na zwierzętach i jako takie nie mają zastosowania w leczeniu ludzi. Dają jedynie pewną nadzieję i wskazują naukowcom odpowiednie kierunki dalszych badań w leczeniu ludzi. Żadne z tych informacji nie zastąpi fachowej porady lekarskiej.

Blog chmura tagów

Konopie w walce z anoreksją

0
Konopie w walce z anoreksją

 

 

 

 

 

 

5% populacji cierpi na zaburzenia odżywiania

Niestety presja otoczenia oraz ogólnie przyjęte wzorce idealnej kobiety nie pomagają tym paniom, którym tu i ówdzie wystaje trochę tłuszczyku. Niskie poczucie własnej wartości i rozbuchany autokrytycyzm dolewają oliwy do ognia, w rezultacie czego już ponad 5% populacji cierpi na zaburzenia odżywiania. O otyłości oraz wpływie konopi na zrzucenie wagi pisaliśmy całkiem niedawno. W dzisiejszej odsłonie bloga skupimy się na gwałtownej celowej utracie wagi, czyli na anoreksji oraz na sposobach wyjścia z tej choroby. 

 

Przyczyną zaburzeń żywienia są defekty w układzie endokannabinoidowym

Badania wykazały, że praprzyczyną zaburzeń żywienia są defekty w układzie endokannabinoidowym, który od dawna jest znany jako modulator kilku funkcji fizjologicznych, w tym homeostatycznych i hedonicznych aspektów jedzenia. Pisaliśmy już o tym, że system ten jest systemem receptorów kannabinoidowych CB1 i CB2. Okazuje się, że receptory CB1 są szeroko wyrażane w tych regionach mózgu, które kontrolują spożycie pokarmów, traktowanie żywności jako wynagrodzenia i równowagę energetyczną. Badania na zwierzętach i ludziach wykazały, że agoniści receptora CB1 wyrażają działania oreksygeniczne, czyli zwiększające apetyt i wartość żywności jako wynagrodzenia, z kolei antagoniści CB1 hamują spożycie pokarmów. Efektem są zaburzenia odżywiania obejmujące szereg przewlekłych chorób patologicznych, charakteryzujących się nieprawidłowymi wzorcami zachowań karmienia czy regulacji wagi, a także nieprawidłowymi postawami i postrzeganiem kształtów własnego ciała. Na szczęście ludzkie ciało naturalnie wytwarza własne endogenne kanabinoidy, anandamid i 2-arachidonyloglicerol (2AG) w celu stymulowania receptorów CB1 i CB2. Dzieje się tak, gdyż celem systemu endokannabinoidowego jest stabilizowanie wewnętrznego środowiska ciała w odpowiedzi na zewnętrzne środowisko organizmu. Jedną z takich sił stabilizujących jest właśnie apetyt. 

W lutym 2014 roku przeprowadzono doświadczenie, opublikowane później w Nature Neuroscience. Wychodziło ono od stwierdzenia, że w normalnych warunkach nasz system endokannabinoidowy w mózgu kontroluje, jak wiele przyjemności czerpiemy z doświadczeń sensorycznych, co z kolei motywuje nas do ciągłego powtarzania przyjemnych doświadczeń. W badaniu stwierdzono, że obecność THC w mózgach myszy zwiększa zdolność odczuwania zapachu i smaku przy spożywaniu jedzenia. W efekcie degustacja żywności staje się znacznie przyjemniejszym doświadczeniem, ponieważ ludzkie możliwości smakowo-zapachowe znacznie wzrastają. Jednak, jako że nie wszyscy ludzie są skłonni korzystać z THC i jego ubocznych psychoaktywnych właściwości, odkryto, że kannabidiol (CBD) działa na podobnych zasadach, za to nie wywołuje tzw. "kopa". 

Nieco inne badania przeprowadziła grupa naukowców z Katholieke Universiteit Leuven w Belgii. Za pomocą tomografii emisyjnej z pozytronem (PET) zeskanowano mózgi 30 pacjentek cierpiących na anoreksję lub bulimię. Naukowcy chcieli zbadać status systemu endokanabinoidowego w mózgach tychże kobiet i porównać ze skanami ich rówieśniczek bez zaburzeń żywieniowych. Odkryto, że mózgowy system neuroprzekaźników był znacznie mniej aktywny wśród kobiet z anoreksją czy bulimią. Ponieważ wywołało to taki efekt, że pacjentki nie mogły w pełni doświadczać przyjemności z jedzenia, ich mózgi opracowały w następstwie nieodpowiednie rytuały i odpowiedzi na nie, co zaowocowało zaburzeniami żywienia. Konopie, w tym CBD, są tym składnikiem, który pomaga stymulować system neuroprzekaźnikowy w naszym mózgu, by wpłynąć na zmianę rytuałów jedzeniowych oraz przywracać naturalne funkcje systemu endokannabinoidowego w naszym organizmie.

 

THC działa przeciwwymiotnie oraz stymuluje apetyt

Anoreksja jest z pewnością chorobą cywilizacyjną naszych czasów. Jej najgorsza chyba odmiana dotyka jednak osoby chorujące na raka (występuje u więcej niż dwóch trzecich wszystkich chorych na raka z zaawansowaną chorobą), gdzie staje się niezależnym czynnikiem ryzyka zachorowalności i umieralności. To właśnie anoreksja, a zaraz obok niej nudności i wymioty często są opisywane jako bardzo istotne czynniki hamujące jakość życia osób chorych na raka. W kilku krajach THC uzyskało już licencję jako lek przeciwwymiotny u pacjentów z rakiem otrzymujących chemioterapię. Ponadto, w badaniach klinicznych THC wykazało zdolność do znacznej stymulacji apetytu i zwiększenia masy ciała u pacjentów z HIV i chorych na raka. Istnieją silne przesłanki, wskazujące na większą tolerancję konopi niż samego THC, ponieważ konopie zawierają kilka dodatkowych kannabinoidów antagonizujących psychotropowe działanie THC (np. CBD), ale nie hamują pobudzających apetyt działań. 

Innymi interesującymi substancjami ekstraktu konopi indyjskich, które mogą w znacznym stopniu przynosić korzyści osobom cierpiącym na anoreksję, są fitokannabinoidy. Substancje te mają zdolność wspomagania organizmu ludzkiego w utrzymywaniu homeostazy, tym samym mogą być pomocne w łagodzeniu zaburzeń emocjonalnych i psychicznych, na które często cierpią osoby z anoreksją.

Czynniki psychologiczne i biologiczne leżące u podstaw zaburzeń odżywiania są bardzo złożone i nie zostały jeszcze w pełni zrozumiane. Co istotne, liczne badania przeprowadzone w tym temacie wykazały, iż konopie mogą pomóc systemowi endokannabinoidowemu wpływać na nastrój, postrzeganie ciała i apetyt. Znalezienie stuprocentowo skutecznego leczenia może być trudne, ponieważ choroba ma podłoże zarówno psychologiczne jak i fizyczne, często występuje w połączeniu z innymi zaburzeniami, a wskaźnik nawrotu jest wysoki. Zdecydowanie jednak bardziej rozsądnie jest dostarczać choremu naturalny środek pobudzający ośrodek odpowiedzialny za łaknienie niż nafaszerowane chemią specyfiki. Jeśli nasz system endokannabinoidowy wyraźnie woła o pomoc, potraktujmy go łagodnie i z szacunkiem. 

 

 

Źródło:

Sydney Parish "Cannabis and CBD oil for Eating Disorders" [w:] discovercbd.com

“Anorexia Treatment” [w:] medicalcannabisclinic.com.au  

Scherma M., Fattore L., Castelli MP., Fratta W., Fadda P. "The role of the endocannabinoid system in eating disorders: neurochemical and behavioural preclinical evidence" [w:] ncbi.nlm.nih.gov  

Gorter RW. “Cancer cachexia and cannabinoids” [w:] ncbi.nlm.nih.gov   

“Bulemia and CBD Breakthrough” [w:] medicalmarijuana.com

“Anorexia” [w:] cbdcentral.org

Monocle Man “Eating disorders and medical cannabis” [w:] thcmag.com

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl